ZURINAH HASSAN IALAH SASTERAWAN NEGARA MALAYSIA

Monday, January 16, 2023

AKTIVITI ZURINAH HASSAAN 2022.


 Tahun 2022 meninggalkan banyak kenangan. Banyak peristiwa yang bermakna dalam hidup saya. Antara peristiwa penting yang saya lalui ialah membaca puisi di perasmian Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia ke 9, Datuk Seri Ismail Sabri. 

Paling menyentuh hati ialah buat pertama kali Hari Jadi saya disambut oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim. Hal ini terjadi  Di Pesta Buku itu juga. Saya ditemubual dalam program “Hati dan Minda Sasterawan” yang kebetulan berlangsung pada hari jadi saya, 13 Jun.Pihak penganjur telah bersusah payah menyediakan kek sambutan. Ia menjadi lebih bermakna kerana turut diraikan oleh

Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir pada petang itu. Datu Seri Anwar yang kemudiannya telah menempa sejarah sebagai PM ke 10. diiringi isterinya Datin Seri Wan Azizah.Datuk Seri Anwar telah merakam peristiwa ini di instagramnya.

 

Selepas PBAKL, Pesta buku yang kedua terbesar ialah Selangor International Book Fair yang berlangsung dengan meriahnya pada 1 hingga 11 Disember 2022 di Pusat Konvensyen MBSA, Shah Alam.

SIBF sangat bermakna bagi saya kerana dua buah buku saya telah DILANCAR DAN DIPERKATAKAN di PENTAS UTAMA. Buku2 ini ialah Sesayup Jalan yang merupakan kumpulan puisi pertama saya yang diterbitkan semula oleh USM press. Pada 10hb saya berpeluang memperkatakan tentang buku saya PEMIKIRAN DAN FALSAFAH DALAM PUISI MELAYU TRADISI terbitan UniMap press 2022.

 

Selain dua pesta buku yang besar itu, saya juga menjadi tetamu pesta buku Melaka pada 2, 3 Oktober dan pesta buku merdeka pada 31 Ogos di mana Raihani dijemput untuk membicarakan P.Ramlee dan isu2 kemerdekaan di Plaza Sungai Wang Kuala Lumpur .

 

PERSEMBAHAN PUISI

 

Sibuk sepanjang tahun dengan syarahan dan persembahan. 21 March saya ke  Universiti Malaysia Kelantan untuk  bercakap tentang syair sebagai sebahagian daripada perayaan Hari Puisi Dunia. Pada 2 September ada acara besar Purwa Puitika Kedah Tua di mana saya sepentas dengan Datuk Siti Nurhaliza dan Beto Khushairi yang ketika itu menjadi sebutan ramai berikutan lakonannya dalam  filem Mat Kilau.

 

Selepas Deklamasi perasmian Pesta Buku Kuala Lumpur, dan Purwa Puitika, acara deklamasi  yang agak besar ialah MALAM PUISI INTAN pada hari Sabtu 29 Oktober 2022.

 

Selain Deklamasi saya juga menerima undangan mengisi slot Forum dan Syarahan:

Syarahan penting bagi saya ialah syarahan Akademik Professor Adjung Universiti Malaysia Perlis, . Saya yang telah dilantik sebagai Profesor Adjung fakulti perniagaan dan komunikasi telah menyampai syarahan berjudul Kearifan Tempatan dalam Sastera Melayu yang berlangsung pada 9 September berempat di auditorium Unimap .

  Saya juga bergembira dijemput ke sekolah antarabangsa Pulau Pinang untuk memperkatakan buku Hatimu Aishah. Pada tahun 2022 juga pertama kali karya saya, iaitu novel Hatimu Aishah  diadaptasi ke drama bersiri 26 episod RTM.

Selain di Universiti Malaysia Perlis saya menyampai ucaputama bertajuk ISU, CABARAN dan HALATUJU PANTUN MELAYU Di IPG kampus Bahasa Melayu pada 26 Oktober 2022.Selain itu ialah  Forum dalam talian dalam program Panorama Kehidupan yang dikendalikan oleh Harlym Yeo atas dokongan Universiti Utara Malaysia dan Dewan Bahasa dan Pustaka.


Alhamdulillah, tahun ini menyaksikan pemilihan saya sebagai penerima Anugerah Sastera Darul Aman untuk kumpulan cerpen terbaik, Murka Lautan. 


Empat judul buku yang diterbitkan ialah

1. Kumpulan Puisi PAK KADUK PULANG KE KAMPUNG, Kuali Hitam Enterprise.

2. Antologi Puisi Warisan, TAMAN WARISAN,  Kuali Hitam Enterprise. (bersama Roslan Madun, Ghazali Lateh, Nazim Mohd Subari, Shamsuddin Puteh). 

3. Kumpulan Puisi, SESAYUP JALAN, USM press.

4. Kumpulan esei, PEMIKIRAN DAN FALSAFAH DALAM PUISI MELAYU TRADISI. UNIMAP press.  

 

No comments:

Post a Comment